torstai 23. lokakuuta 2014

Avoimuutta äärimmillään


Kun omistaa asunnon Turkissa, se tarkoittaa myös kuulumista asukasyhdistykseen. Suuremmissa taloyhtiöissä vuosittain taloyhtiölle maksettavat summat ovat varsin huomattavia.

Siksi on ehdottoman tärkeää, että yhtiön kirjanpito tehdään huolella ja ammattimaisesti.
Tässä listaa niistä raporteista, jotka sinun asunnon omistajana tulisi päästä näkemään:
Profit and Loss Statement (Tuloslaskelma) , tulot ja menot tietyltä ajanjaksolta - tavallisesti taloyhtiön tilikaudelta - kertoo, käyttääkö taloyhtiö enemmän rahaa kuin mitä on tuloja. Tuloslaskelmasta myös näkyy, kuinka paljon kuhunkin menokohtaan rahaa on käytetty.
Balance sheet (Tase) on summatason tieto taloudellisesta tilanteesta tietyllä hetkellä.  Se kertoo käteiskassan sekä pankkitilien saldot sekä paljonko asukasyhdistyksella on velkaa ja saatavia. 
Nämä kaksi ovat tärkeimmät talousraportit, jotka kertovat, miten asukasyhdistyksellä menee taloudellisesti. 

Siksipä suosittelemme, että tutustut raporttiin  Customer balances (Saldot asiakkaittain), jossa näkyy henkilöittäin kumulatiivinen velka asukasyhdistykselle (tai mikäli tilanne on päinvastainen).
Ainakin kerran kuussa sinulla pitäisi myös olla pääsy näkemään kunkin kulutilin tapahtumat samoin kuin tulot ja menot sekä käteiskassasta että pankkitileiltä. 
Oleellinen kysymys siis on:
Onko sinulla mahdollisuutta lainkaan tutustua asukasyhdistyksen kirjanpitoon ? 
Kokemuksemme mukaan useimmat isännöintiyritykset eivät jaa edes yksinkertaisimpia raportteja (esim. tuloslaskema ja tase) asunnonomistajille saati että yksityiskohtaisempia tietoja tileistä ja kuluista olisi tarjolla.
Tämän tuloksena sinulla asunnonomistajana ei ole mahdollisuutta selvittää, miten maksamasi rahat käytetään eikä millään tavoin kontrolloida taloyhtiön taloyhtiön taloudellista tilaa.
Me 2Base Kiinteistönvälityksessä liputamme paremman isännöinnin puolesta. 
Tämän vuoksi tarjoamme isännöimiemme taloyhtiöiden kaikille asunnonomistajille suoran, rajoittamattoman ja välittömän pääsyn taloyhtiön kirjanpitoon.
Tarjoamme mahdollisuuden kirjautua tilinpito-ohjelmaame, jossa voit nähdä kaikki taloyhtiösi laskut, kulut, kuitit sekä tapahtumat käteiskassasta ja pankkitileistä. Pääset myös käsiksi kaikkiin yllämainittuihin raportteihin.
Meidän mielestämme kyseessä on avoin ja ammattimainen isännöintitapa.
Haluatko tietää lisää? 
Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme palveluistamme taloyhtiöllesi...


Yksi asukasyhdistysten tavallisimmista ongelmista ovat asunnonomistajat, jotka joko eivät maksa lainkaan maksujaan tai maksavat ne  myöhässä.  Arvatenkin heidän selvittämisensä on yhteisen mielenkiinnon kohde.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti