perjantai 2. elokuuta 2013

Internetin hankkiminen Turkissa


Turkissa kaikissa taloyhtiöissä ei ole yleistä nettiä. Tämän vuoksi yksittäinen asunnonomistaja voi harkita "oman" netin hankkimista. Siihen on Turkissa useita vaihtoehtoja, joista alempana lisätietoa. Tämän tekstin on kirjoittanut kirjoittajavieraamme Ole Klitgaard. Olella on ollut asunto Turkissa jo vuosia ja hän on uutisten suurkuluttaja myös lomaillessaan Alanyassa. Hänellä on perusteellista tietoa aiheesta: Kuinka saan netin käyttööni Turkissa.
Pahoittelemme, että teksti on melko teknistä. Asia on sen luonteinen, että on aika mahdotonta sitä selvittää ilman teknistä puolta :-)


Suuret kiitokset Olelle avusta !


Periaatteessa on olemassa kaksi vaihtoehtoa saada netti käyttöön Turkissa:

1) kiinteä liittymä kaapelin kautta (ADSL) 
2) mobiililiittymä SIM-kortilla 

Ennen valintaa vaihtoehtojen välillä, on kartoitettava omat henkilökohtaiset tarpeet. On muutamia syitä, jotka puoltavat kiinteää liittymää. Siinä on mahdollisuus rajattomaan käyttöön ilman ylärajaa, mutta se sitoo kuukausittaiseen maksuun. Jos siis et asu Turkissa suurinta osaa vuodesta tai sinulla ei ole tarvetta ladata suurta määrää tietoa (esim. et käytä TVkaistaa, IPTV:tä tai Slingboxia etkä katsele videoita tai lataa musiikkia), suosittelen joustavampaa mobiililiittymää. Mobiililiittymällä voit käyttää myös Skypeä , koska Skype-puhelu ilman videokuvaa ei tarvitse paljoakaan kaistanopeutta.


Keskitymme tässä vaihtoehtoon 2).

Maksu tapahtuu etukäteen; hieman kuin prepaid-liittymässä.


Seuraavat kokemukset on saatu Türkcellin 3G-SIM-kortista. Kirjoitushetkellä Türkcellin kattavuus tuntuu Alanyan alueella paremmalta (sekä Türkcell että Vodafone on testattu)

 
Tarvittavat laitteet ... 


1) SIM-kortti, EI tarvita matkapuhelinliittymää, mutta kortissa pitää olla teksti  "3G Internet Kart "

2) Laite, johon kortti laitetaan, esimerkiksi:
a) - 3G USB-modeemi
b) - 3G reititin
c) - 3G mobiililaite,  jossa on sisäänrakennettu tukiasema, esimerkiksi päivitetty iPhone3, iPhone4, Iphone5, Samsung Galaxy S tai myöhempi versio jne. (ET voi käyttää laitetta puheluihin samanaikaisesti, koska kortti on DATA SIM-kortti; tekstiviestit mahdollisesti tulevat perille) Myös iPad tai muu tabletti sisäänrakennetulla SIM-korttipaikalla sopii tarkoitukseen.

Erot/hyödyt


Vaihtoehtoa a) voidaan  käyttää vain yhdessä tietokoneessa kerrallaan, kun taas b)- ja c) vaihtoehdoilla voit kytkeä langattomasti jopa 3-5 tietokonetta/ älypuhelinta / tablettia samanaikaisesti.


Reitittimiä on monenlaisia. Osa kytketään USB-porttiin, toisissa on kaapelikytkennän lisäksi langaton yhteys tietokoneeseen, joissakin on sisäänrakennettu tulostuspalvelin. Jotkin reitittimet VAATIVAT 220V, kun taas toiset voivat ottaa virtaa tietokoneen USB-portista tai muusta ladattavasta laitteesta. Hinta on suhteessa laitteen toimintoihin/ominaisuuksiin, kun taas yhteydet/nopeudet ovat lähes aina samat. Suurin osa reitittimistä on Huawei-merkkisiä eikä niissä useinkaan esiinny vikoja.

Mitä käyttö maksaa ? (Hinnat ovat päivältä 18.7.2013)

Kertainvestointina SIM-kortti (mini / mikrokortti) n. 15 TL
1 viikko (Haftalik) maksimikulutus 1Gb: 12 TL 
1 kuukausi (Aylik) maksimikulutus 1Gb: 29 TL 
1 kuukausi (Aylik) maksimikulutus 4Gb: 39 TL

Päivän hinnat löytyvät tästä osoitteesta, jossa voit myös ladata lisäaikaa esim.Visa/Master-kortilla : https://csi.turkcell.com.tr/services/rechargeMGBPackets


Voiko suomalaisia laitteita käyttää ?

Kaikilla 3G-laitteilla on oma yksilöllinen IMEI-koodi. Normaalisti laitteet (myös puhelimet) toimivat turkkilaisilla SIM-korteilla vain lyhyen aikaa. Jos olet rekisteröinyt laitteesi IMEI-koodin, suomalaista laitetta voi käyttää ongelmitta myös pysyvästi Turkissa. Rekisteröinti maksaa 100 TL, ja se on voimassa enintään 3 vuotta ja yksi henkilö voi rekisteröidä vain yhden laitteen samanaikaisesti. Useimmissa tapauksissa siis on edullisempaa ja vähemmän ongelmallista hankkia laite Türkcelliltä, jolloin laite toimii samantien kun lähdet liikkeestä.

Suomalaisen laitteen käyttö edellyttää, ettei laite ole SIM-lukittu suomalaisen operaattorin toimesta. Sen voit testata jo kotona toisella SIM-kortilla.

Operaattori voi vapauttaa laitteet lukituksesta maksua vastaan.
 

Jos sinulla on hyvin aikaa ja ehdottomasti haluat käyttää suomalaista laitetta, ota laitteesi IMEI-koodi ja passisi mukaan. Marssi paikalliseen verotoimistoon, josta saat maksusta tositteen, jonka kanssa voit suorittaa ostokset Türkcell-myymälässä.Laitteita voi hankkia myös verkkokaupasta, mutta se vaatii hieman perehtyneisyyttä asetuksiin ym.
Viestin kirjoitti 2Base Kiinteistövälitys & My2Base Holiday Homes
Käy nettisivuillamme:
Myytävät loma-asunnot: www.2base.com
Vuokraus & Palvelut: www.my2base.com
Verkkokauppa: www.my2baseshop.com
Miten voimme auttaa sinua?
Yhtenä kokeneimmista Turkin asuntoihin keskittyvistä kiinteistövälityksistä voimme tarjota sinulle laajan valikoiman hyviä asuntoja ja parhaita palveluja.
- Paras ja suurin valikoima asuntoja sekä yksityisiltä myyjiltä että rakentajilta
- Rehellistä ja luotettavaa tietoa
- Parasta palvelua kuten vuokraus, isännöinti, huolto ja verkkokauppa


Facebook Liity seuraamaan meitä – se voi olla hauskempaa kuin luuletkaan.Tilaa uutiskirjeemme Liity postituslistallemme ja saat uutisia ja tietoja. Uutiskirje lähetetään n. kerran kuussa. Kaikki olellinen tieto yhdessä paikassa! Uutiskirje on todella suosittu kaikkien Turkin asunnoista kiinnostuneiden piirissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti