maanantai 19. marraskuuta 2012

Asukasyhdistysmaksut


Osakehuoneiston omistajana Turkissa - kuten Suomessakin - on velvoitettu osallistumaan yhteisiin vuosittaisiin maksuihin. Näillä maksuilla katetaan yhteisten alueiden hoito, yhteisten alueiden valaistus, hissihuollot, altaan kustannukset jne.

Maksun suuruuden päättää vuosittain asukasyhdistyksen kokous.

Tästä herää usein kysymyksiä.

1) Voiko kokous päättää mistä tahansa summasta ? Kyllä ja ei. Turkin lain mukaan, yksittäisen asunnon omistajaa ei voi velvoittaa maksuihin, joilla katetaan "ylellistä ja/tai tavanomaisuudesta poikkeavaa" kiinteistönhoitoa. Tämä tarkoittaa, että mikäli kokous päättää hankkia esimerkiksi sisäuima-altaan tai asennuttaa lattialämmityksen kuntosalille, yksittäisellä asunnonomistajalla on oikeus jättää maksamatta näistä syntyviä kuluja, koska molemmat esimerkit ovat "ylellisiä ja tavanomaisuudesta poikkeavia".

Toisaalta asunnonomistaja ei voi jättää maksamatta tavanomaisia yhteisiä kuluja; kiinteistön korjauksia ja muuta "normaalia toimintaa ja kunnossapitoa"

Tästä pääsemme toiseen usein toistuvaan kysymykseen.

2) Milloin asukasyhdistysmaksut pitää maksaa ? Turkin lainsäädäntö ei sano mitään maksuajankohdasta. Ainoastaan maksuvelvollisuus määrätään. Näin muodoin asukasyhdistyksen kokouksella - tai vaihtoehtoisesti yhdistyksen hallituksella - on päätäntävalta. Maksu voidaan määrätä maksettavaksi vuosittain yhdellä kertaa, kuukausittain tai neljännesvuosittain.

Lopputulokseen vaikuttavat kaikki asunnonomistajat.

Mikäli maksu päätetään periä vuosittain etukäteen, kaikkien tulee noudattaa päätöstä.

Mikäli yhdistyksessä on asukkaita, jotka haluavat maksaa kuukausittain - esimerkiksi taloudellisista syistä - tulisi hallituksella kuitenkin löytyä ymmärrystä tälle menettelylle ja antaa mahdollisuus maksaa kuukausittain etukäteen. Tavallisesti ei ole syytä ryhtyä turhiin kiistoihin. Tämä ei kuitenkaan ole sellainen asia, minkä asunnonomistaja voi vaatia; hallitus kylläkin voi siihen antaa luvan.


Viestin kirjoitti 2Base Kiinteistövälitys & My2Base Holiday Homes
Käy nettisivuillamme:
Myytävät loma-asunnot: www.2base.com
Vuokraus & Palvelut: www.my2base.com
Verkkokauppa: www.my2baseshop.com
Miten voimme auttaa sinua?
Yhtenä kokeneimmista Turkin asuntoihin keskittyvistä kiinteistövälityksistä voimme tarjota sinulle laajan valikoiman hyviä asuntoja ja parhaita palveluja.
- Paras ja suurin valikoima asuntoja sekä yksityisiltä myyjiltä että rakentajilta
- Rehellistä ja luotettavaa tietoa
- Parasta palvelua kuten vuokraus, isännöinti, huolto ja verkkokauppa


Facebook Liity seuraamaan meitä – se voi olla hauskempaa kuin luuletkaan.Tilaa uutiskirjeemme Liity postituslistallemme ja saat uutisia ja tietoja. Uutiskirje lähetetään n. kerran kuussa. Kaikki olellinen tieto yhdessä paikassa! Uutiskirje on todella suosittu kaikkien Turkin asunnoista kiinnostuneiden piirissä.

 

2 kommenttia:

  1. Mistä tietää, 1) että on olemassa asukasyhdistys ja 2) että asukasyhdistys on päättänyt asukasyhdistysmaksusta ja sen maksuajankohdasta?

    VastaaPoista
  2. Asukasyhdistyksen olemassaolon voi viime kädessä tarkistaa kunnasta. Asukasyhdistyksen on pidettävä kirjaa päätöksistään ja ne voi asukas pyytää nähtäväkseen. Myös päätetyt maksut selviävät tästä "kirjanpidosta". Uusien kohteiden osalta rakennuttajalta voi tarkistaa, joko yhdistys on perustettu. Rakennuttajan vastuulla on kutsua asukkaat yhdistyksen perustavaan kokoukseen.
    Asukasyhdistyksestä voi kysyä myös isännöitsijältä tai talonmieheltä.

    VastaaPoista