maanantai 15. tammikuuta 2024

Ensin ylös, sitten alas


Ensin ylös, sitten alas
 
Viimeiset vuodet ovat olleet melkoista turbulenssia sekä Turkin että Alanyan kiinteistömarkkinoilla.


Tarjolla on ollut paljon erilaisia aiheita ja tässä blogikirjoituksessa pyrimme antamaan yleiskatsauksen eniten keskusteltuihin aiheisiin sekä markkinoiden nykytilanteeseen.


Tämänhetkinen markkinatilanne


Vuoden ensimmäinen puolisko markkinat alkoivat korkealla, ennen kuin myynti pysähtyi lähes kokonaan.


Monet haluavat selittää myynnin puutetta yksinkertaisilla selityksillä, jotka sopivat heidän omaan agendaansa, olipa kyseessä sitten poliittinen, taloudellinen, liike- tai yksityinen asialista.


Oikea selitys ei ainakaan ole mustavalkoinen, ja nykyinen kiinteistömarkkinoiden tilanne ei johdu vain yhdestä tapahtumasta, vaan useiden olosuhteiden sekoituksesta.
Mietitäänpä niitä hetkinen.


Täydellinen myrsky


Vuonna 2022 näimme kiinteistömarkkinoilla täydellisen myrskyn, jota ruokkivat Ukrainan valitettavat tapahtumat, venäläiset päättivät lähteä maastaan ja asettua muualle välttääkseen kutsun asepalvelukseen ja markkinat, jotka olivat nousussa jo ennen sodan alkamista.


Tämä johti siihen, että hinnat nousivat jopa 300 % ja ostajat toimivat paniikissa ja ostivat mitä tahansa kiinteistöä, jonka he saivat käsiinsä.


Luonnollisesti emme ole siirtyneet hiljaiseen ajanjaksoon, koska huippua seuraa aina laakso.
Monet venäläiset ovat päättäneet lähteä jälleen Turkista ja jatkaa matkaa, kun taas ne, jotka jäävät ovat jo ostaneet tarvitsemansa kiinteistöt.


Hinnat nousivat korkeammalle tasolle kuin mitä markkinat nyt pystyvät tukemaan, ja näemme jälleen alennettuja yksiköitä ja hintatarkistuksia kaikissa markkinoilla.


Täydellisen myrskyn jälkeinen tyynyys on suurin syy siihen, miksi Turkin ja Alanyan kiinteistömarkkinat ovat tällä hetkellä hämärässä ilman suurta liikettä.
 
Mutta on myös muita tekijöitä, jotka vaikuttavat, joten katsokaamme myös niitä...


Asumisluvat

Asunnon ostaminen on tällä hetkellä suurin piirtein ainoa tapa saada oleskelulupa Alanyassa, sillä muilla ehdoilla tehdyt hakemukset hylätään.


Viime aikoina on otettu käyttöön uutta lainsäädäntöä, joka vaikeuttaa sitä entisestään, koska tarvittavan kiinteistön arvon on oltava yli 200 000 USD.


Tämä luonnollisesti rajoittaa potentiaalisten ostajien joukkoa, jotka ostavat kiinteistön saadakseen oleskeluluvan.
Lisäksi jotkin alueet, kuten Mahmutlar, Kestel, Kargicak ja Avsallar, ovat edelleen kokonaan suljettuina asumislupien saamiseksi ostamasi kiinteistön arvosta riippumatta.


Lyhytaikainen vuokraus on suljettuon tehty mahdottomaksi


Uusi lainsäädäntö on otettu käyttöön myös niille, jotka vuokraavat kiinteistönsä lyhytaikaisesti.
Yksityiskohtiin menemättä nämä uudet säännöt tekevät lähes mahdottomaksi vuokrata asuntoa alle 100 päiväksi.


Tämä tietysti estää joitakin sijoittajia investoimasta kiinteistöihin tarkoituksenaan vuokrata se lyhyellä aikavälillä Airbnb:n tai muiden lyhytaikaisten vuokraussivustojen kautta.


Emme 2Base työskentele vuokra-asuntojen kanssa, mutta olemme pahoillamme niitä yrityksiä ja kiinteistönomistajia kohtaan, jotka tekevät lyhytaikaista vuokrausta.


Kaikki eivät halua yöpyä hotellissa, ja heille asunnon vuokraaminen Alanyasta 2, 3 tai useammaksi viikoksi on loistava mahdollisuus sekä asiakkaalle että myös Alanyalle kaupunkina.


Tämä ei ole enää mahdollista, ainakaan laillisesti.
Hävetkööt he, jotka keksivät nämä uudet lyhytaikaista vuokrausta koskevat lait!
 
Joten mitä nyt?

Tällä hetkellä markkinat ovat tyhjiössä ja odottavat kuka räpäyttää ensimmäisenä.
Palaavatko ostajat pian saadakseen markkinoiden vauhtia takaisin ja pitämään nykyisen korkean hintatason?


Vaihtoehtoisesti, räpäyttävätkö myyjät ensin alentamalla hintoja, jotta ostajat pitävät hintatasoa jälleen houkuttelevana?
Tällä hetkellä paras arvauksemme on, että ostajilla on parhaat kortit käsissään, emmekä näe mitään viitteitä siitä, että uusi ja suurempi potentiaalisten ostajien aalto ilmaantuisi yhtäkkiä markkinoille.


Joten luultavasti hintojen on laskettava vielä kerran, kunnes sijoittajat alkavat poimia joitain edullisia kiinteistöjä ja loppuostajat, jotka etsivät loma-asuntoa Turkin rivierralla, pitävät hintatasoa jälleen houkuttelevana ja budjettinsa rajoissa.


Mutta kuka tietää, asiat eivät aina mene niin kuin Turkissa on ennustettu ja lopulta asiat voivat muuttua täysin toisin...
Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Turkin ja Alanyan kiinteistömarkkinat kääntyivät täysin erilaisiin ennusteisiin...
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti