torstai 2. huhtikuuta 2015

Sähkökatkos Turkissa


Aihe tähän blogiin tuli kuin itsestään, kun aamupäivällä toimistomme muuttui työntäyteisestä hulinasta, hiljaiseen kysymykseen kuka katkaisi sähköt?

Kun kirjoitan tätä blogia, lähes koko maa on ilman sähköä, toistaiseksi vielä tuntemattomasta syystä. Kaupungeissa metrot eivät kulje, lennot eivät lähde, hissit eivät liiku ja toimistot ja tehtaat sulkevat ovia, odotettuaan aikansa sähköjen paluuta. Monet spekuloivat, miten tämä on mahdollista ja sosiaalinen media on täynnä ihmettelyä, suosituin twiitti on #buradaelektrikyok ( täällä ei ole sähköä).
Onneksi vielä internet ja puhelinyhteydet toimivat, mutta laitteiden lataaminen tuottaa ongelmia. Me haluamme lähestyä asiaa toiselta kantilta ja miettiä, mitä tämä merkitsee asuntojen omistajille?
Voimme jakaa heidät kahteen osaan, toiset asuvat taloissa, joissa on generaattori sähköä tuottamassa ja toiset eivät.

Tämän hetkinen tilanne on hyvin harvinainen, viimeksi näin pitkä, lähes koko maan kattava sähkökatkos koettiin Turkissa 15 vuotta sitten. 

Eurooppaan verrattuna, Turkissa on vielä sähkökatkoksia useammin, mutta kestoltaan ne ovat yleensä lyhyitä noin 10-15 minuuttia. 

Miten tärkeää on siis valita asunto talosta, missä on generaattori? Onko se välttämätön?

Uskomme, että kaikki kestävät lyhyet katkokset, itse asiassa voi olla romanttista sytytellä kynttilöitä ja käyttää taskulamppua valon lähteenä. Tosin on yksi tärkeä asia harkittavana, nimittäin hissi. 

Ilman sähköä, hissi ei tietenkään liiku, se ei ole vaarallista, mutta ei ole mukava jäädä jumiin hissiin! 

Joten, kun valitset huoneistoa talosta, jossa ei ole generaattoria katkosten varalle, mieti, kuinka paljon tarvitset hissiä? Mieti myös miten reagoisit, jos ystäväsi tai perheenjäsenesi jäisivät hissiin katkoksen ajaksi. Vaikka kyse ei olisi pitkästä ajasta, voi odottavan aika olla tuskaisa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti